29.01.2018 0 Kommentit
blogikirjoitukset
Tammikuu 2018Vuosi vaihtui ja Suomi sai ”uuden” presidentinTammikuu alkoi ihan vauhdikkaasti myös yrityselämässä. Ihan hienoa huomata, että myös hallitus tukee yrittäjyyttä jopa tyött...
Tammikuu 2018
Vuosi vaihtui ja Suomi sai ”uuden” presidentin
Tammikuu alkoi ihan vauhdikkaasti myös yrityselämässä. Ihan hienoa huomata, että myös hallitus tukee yrittäjyyttä jopa työttömien keskuudessa. Yrittäjätulo riittää välttämään työttömyyskorvausten leikkauksen. Itse en osaa ottaa kantaa, kun en ole päässyt tuosta tukea päässyt nauttimaan. Yksi ihmeteltävä asia tuossa lainuudistuksessa on (kuten jo edellisissäkin kirjoituksissa mietin). Kuinka olla yrittäjänä saman aikaisesti, kun olet työttömänä. Valinta on siis jossain vaiheessa tehtävä.
Positiivista tammikuussa on myös se, että lähes kaikki talousennusteet ovat nyt positiivisia. Se kannustaa investointeihin ja sitä kautta myös vilkastuttaa yrittäjien toimintaa.
Yrittäjistä tuli mieleeni, että Riihimäen yrittäjien tammikuun aamukahveilla oli kunnioitettava vieras. Ulkomaankauppa ministeri Kai Mykkänen oli keromassa viennistä ja muutoinkin tentattavana tilaisuudessa. Kysyinkin häneltä Finpron ja Tekesin yhdistymisen tilanteesta, ilmoitettiinhan tuosta liitoksesta jo maalisuussa 2017. Mykkänen oli optimistinen tulevista hyödyistä, vaikka varsinainen yhteenliittymä Business Finland on vasta hyvinkin alkumetreillä.
Esillä on ollut myös itsenäiisen suomen alkumetrit. Sata vuotta sitten, Tammisunnuntaina, tapahtui paljon. Itsenäisen Suomen suojeluskunnat saivat käskyn riisua aseista maassammme olevat venäläiset varuskunnat.
Jatkuvuutta tuo myös eilinen presidentin vaalitulos. Sauli Niinistö sai jatkokauden.
Tästä on hyvä jatkaa.
Joulukuu 2017
Mielenkiintoinen jakso
Olin käymässä viime viikolla mielenkiintoisessa hyvinkin nykyaikaisessa verkostoitumistilaisuudessa, jonka oli järjestänyt Saranen consulting -niminen, koulutukseen- ja rekrytointiin keskittynyt yritys. Tilaisuus oli nimetty WANTED 2017. Tapahtumaan oli tulleet useat tietoteknisen- ja henkilöstöalan yritykset. Otaniemen Technopolikseen oli rakennettu esittelystandit yrityksille ja sen lisäksi pikahaastattelupöydät etukäteen varattujen tapaamisten pitämiseksi. ”Asiakkaina” olivat uusia haasteita ja uusia työmahdollisuuksia hakevat henkilöt. Ilmapiiri oli erittäin positiivinen ja avoin. Tällaisia lisää. Kiitokset Saranen!
Toinen ajankohtainen pöhinä liikkuu tulevaan tietosuoja-asetukseen valmistautumisen ympärillä. Alalla on paljon markkinointia liikkeellä ja näyttää siltä, että kaikki kynnelle kykenevät haluavat osansa ””epätietoisuuden markkinoista”. Asia on kuitenkin erilaisia rekisterejä pitävien organisaatioiden (lue: kaikki yritykset, joilla on asiakkaita tai yhteisöt joilla on jäseniä) oman tekemisen kuvaamista ja riskien arviointia. Toki siinä voi asiantuntijat auttaa, mutta vastuuta tekemisestä ei voi ulkoistaa. Asiaan ovat heränneet yritykset, jotka tuottavat sovelluksia tai ylläpitävät tietojärjestelmiä. Kuitenkin se koskee lähes kaikkia organisaatioita. Nyt pitää saada yritysten johto kiinnostumaan asiasta ja sen jälkeen voidaan käynnistää kartoitukset ja itsearvioinnit. Sen jälkeen voidaan kuvata asiat vaikkapa tietotilinpäätöksen kautta.
marraskuu 2017
Olenko yrittäjä?
Olen joutunut miettimään tuota otsikon lausetta johdatellusti. Nyt kun työsuhteeni on päättymässä edellisen pitkäaikaisen työnantajani puitteissa, on noussut esille (lähinnä TE -palveluiden kautta) olenko tulevaisuudessa yrittäjä, työnhakija vaiko molempia? Tuo viimeinen vaihtoehto tuntuu olevan vaikea pala viranhaltijoille, siitä kun riippuu, kuinka ansaitsen elantoni. Käytännössä se ei pitäisi olla vaikea asia, koska mm. verotuksen suhteen olen yksi ja sama toiminimen haltijana.
Asia kehkeytyykin siihen mitä tukia ja mitä kautta niitä voisin saada. Minulle on hyvinkin vieras ajatus, että eläisin siitä, kuinka hyvin osaan vältellä työtehtäviä / toimeksiantoja. Toisaalta juuri ikäni voi olla se joka jo luonnostaan aiheuttaa ”vieroksuntaa” ainakin työpaikkatarjonnassa. Toki paikkoja on avoinna tällä hetkellä alalla hyvinkin paljon ja niitä voi ihan jokainen hakea ihan niin paljoon kuin haluaa. Toisaalta tuo pitkä työkokemus ja ura johtavat siihen ajatukseen, että ihan kaikkea ei välttämättä haluasi aloittaa alusta. Jotain uutta ja haasteellista, ainakin motivaation kannalta, olisi mielekästä tehdä ja yrittäjyys on ainakin osa tuota haastetta.
Se mistä johduin tähän mietintöön, alkoi kaikki siitä, että totesin tarvitsevani jotain uutta buusteria tähän ammattitaitooni, toki en myönnä, että se olisi ruosteessa, mutta jokin uusi lähtö osaamisen osalle voisi olla paikallaan. Jo pitkään olen seurannut, kuinka noita ”academyjä” järjestetään säännöllisesti, tosin työllistämiskoulutuksina. Kun siis päätin hakeutua tuolle polulle, johdatteli se minut myös työnhakijaksi ja sitä kautta ajattelemaan yllä mainittuja pohdintoja…
31.lokakuuta. Ensimmäinen...
Olen perustamassa yritystä, jonka kautta haluan työllistyä. Olen pohtinut viimeaikoina mikä on ydinosaamistani ja missä olen hyvä. Ammattiosaamiseni pääosiltaan on keskittynyt aina asiakkaiden palveluun ja myyntiin. Pisimmän jakson olen hoitanut asiakkaiden palvelujen laadun ja käytettävyyden seurantaa ja kehittämistä. Viime vuodet olen myös hoitanut yrityksen omien tietojärjestelmien ylläpitoa ja kehittämistä. Siihen on liittynyt vaativat verkonhallintajärjestelmät ja niihin liittyvät mittaus- ja viankorjaus ohjelmistot. Myös Hallintaverkkojen tietoturvallisuus on ollut jatkuvan kriittisen seurannan kohteena sisäisesti. Sitä kautta olen päässyt näkemään keskeisimmät tietoturvallisuutteen liittyvät riskit. Julkaistut Katakri vaatimukset ovatkin erittäin tiukat halutessasi palvella julkishallintoa Tällä hetkellä myös EU tietosuoja-asetus ("Kirjainyhdistelmähirviö" GDPR) tulee asettamaan asiaskapalvelulle tiukat henkilötiedon käsittely vaatimukset. Niissä pitää olla hyvät toimintamallit ja läpinäkyvä käyttäjien turvakartoitus.
Näistä lähtökohdista uskon pystyväni auttamaan yritysten asiakaspalvelun onnistumisen ainakin tietoteknisten asiaoiden osalta.
Kommentit